Ekonomi 23 Mayıs 2022, 09:36
Ekonomi
Türkiye için ve Başçiftlik’e has olarak, hayvancılığın geliştirilmesi ve eski seviyesine getirilmesi ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. Mera hayvancılığı için eşsiz bir alanı vardır. İlçe çevresi için de bu söylenebilir. Koyun ve sığır sayısı bugün için çok az olmakla beraber geliştirici çalışmalara önem verilmektedir. Geliştirici çalışmalardan birisi ise "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesidir. İlk olarak Tokat ilinde başlatılan bu projede, projeye başvuran hemen hemen her koyun yetiştiricilerine İl tarım müdürlüğü ve Ziraat Bankası tarafından muazzam destekler yapılmaktadır. Bu arada et tavukçuluğu “”Koy-Tür”” tipi denemelerde yapılır. Arıcılık, ilkbahar ve yaz ayları için, Başçiftlik ve yaylaları, özel bala müsaittir. Başçiftlik dışından da arıcılar sezonluk olarak gelip arıcılık yapmaktadır. Çayır ve otlaklar Başçiftlik ve Karacaören için Türkiye’de örnek gösterilecek durumdadır. Ayrıca buralarda sulu tarım da oldukça yaygındır.
Meyvecilik; belediyemizin meyvecilik projesiyle ve Tokat Valiliğinin desteğiyle kurulan geç turfanda meyve bahçeleriyle son yıllarda gelişme göstermiştir. Daha çok Güney’de ki köy gruplarında da meyve üretimi oldukça yaygındır. Armut ve elma yetiştiriciliğinden de söz edilebilir. Toprağı bereketlidir. Başçiftlik dağ ve teleperinde yaban meyveleri oldukça fazla bulunmaktadır.
Ortalama rakımı 1,400 m. olan Başçiftlik, bu yüksekliğe rağmen oldukça bereketli topraklara sahiptir. “”Katırbeli”” nin bir yanı, “”Kümbet Kırı””na kadar uzanır. Burası hayvancılığa çok müsait, kekik karışımı çimenlerin işgalindedir. Bu geniş alan, hayvancılık ve arıcılık için bulunmaz bir hazinedir. Patates yetiştiriciliği Başçiftlik için Türkiye'de bir sembol haline gelmiştir. Başçiftlik Beyazı Türkiye'de tescillenen tek beyaz pataates cinsi olarak göze çarpmaktadır. Ayrıcı Başçiftlik Beyaz Patetesinin tescili nedeniyle Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı ödülü almıştır.
Sebze olarak herkes kendi ihtiyacının bir kısmını karşılamakta ve bunun yanında fasulye ve lahana ekimi de yapılmaktadır. İlçe ve bağlı köylerinde mevcut (50.000) dekar arazinin yaklaşık 33.185 Da.da buğday, 4.867 Da.da arpa, 5.241 Da.da patates, 5.494.Da.da fiğ, 882 Da.da mısır, 353.Da.da nohut,278 Da.da yeşil fasulye tarımı yapılmaktadır. İlçemizde bitkisel üretimin sınırlı yapılmasından dolayı hayvancılık ön plana çıkmıştır.
Başçiftlik ekonomisi 2000'li yıllara kadar %30 nispetinde halıcılığa dayanmaktaydı. 1971 yılında gerçekleştirilen halıcılık çalışmaları büyük bir ivme kazanarak çevreye dağılmış, hatta ilçemize yakın vilayetlere ve bölgelere dağılmış büyük bir iktisadi potansiyel oluşturmuştur. İlçemiz halıcığının hızı 1990 Körfez krizinden sonra gerilemiştir. İlçemiz de daha önceki yıllarda ekonomi %75 halıcılığa dayalı iken 2000'li yıllarda %30 seviyelerine gerilemiş, buna paralel olarak da İlçemiz ekonomisi zayıflamıştır. Günümüzde ise halıcılık faaliyetleri tamamen durmuştur. Önceki yıllarda İlçemiz merkezinde sayısı 1200 olan halı tezgahları bugün itibariyle evlerden kalkmıştır. Dolaysıyla halı üretimi de bitmiştir. Halıcılığın gerilemesinde 3 ana unsur etkisini hala devam ettirmekte olup, bunlar malzemede bozulma imalatta bozulma ve ihracatta tıkanma şeklinde kendini göstermektedir. Buna rağmen ilçemiz halıcığın temelinin atıldığı yer olarak hüviyetini korumaktadır.